Bizaren konec zasenčil prireditev oskarjev

Producenti prireditve so spremenili potek podeljevanja nagrad in s tem pokvarili lepo prireditev. Po 50. letih najboljši film ni bila zadnja nagrada večera. Frances McDormand in Anthony Hopkins sta z zmagami stopila v redek klub večkratnih zmagovalcev.

Takoj po objavi, da slavni režiser Steven Soderbergh prevzema vodenje letošnje prireditve oskarjev, je bilo čutiti vznemirjenje. Jasno je bilo, da podelitev ne bo »normalna«. Zaradi pandemije so imeli štiri prizorišča. Publike praktično ni bilo. Soderbergh in ekipa so zato poskusili pritegniti gledalce z neobičajno podelitvijo. Če se je začelo dobro, se je končalo antiklimaktično. Če bi podelitev bila slika, bi izgledala nekako tako.

konj

Praktično vedno se podelitev oskarjev konča s podelitvijo nagrade za najboljši film. Nazadnje se to ni zgodilo leta 1972, ko so po najboljšem filmu častnega oskarja za zasluge podelili Charliju Chaplinu. Nomadland je bil letos velik favorit, zato so producenti sklenili kot zadnji nagradi podeliti kipca za najboljša igralca v glavnih vlogah. Zakaj ravno ti nagradi? V kategoriji igralca v glavni vlogi so pričakovali zmago pokojnega Chadwicka Bosemana. S tem bi se ob koncu prireditve poklonili vrhunskemu igralcu za svojo zadnjo vlogo in vse kar je prispeval filmski industriji. Nekoliko nepričakovano, a popolnoma zasluženo, je oskarja prejel Anthony Hopkins, ki ga na prireditvi ni bilo, kar je popolnoma sesulo vse načrte producentov.

Če poskusimo pogledati skozi oči producentov, je jasno na kaj so računali. Čustven govor Bosemanove vdove, ki bi v njegovem imenu prevzela nagrado. Težava je, da so se pri tem popolnoma zakalkulirali in z nepremišljeno potezo pokvarili lepo prireditev. Hkrati so tudi zmagovalni film Nomadland oškodovali pozornosti in zaslug, ki si jih vsekakor zasluži. Vsi namreč govorijo in pišejo zgolj o bizarnem zaključku. Premalo pa se poudarja, da je Chloe Zhao šele druga ženska z oskarjem za najboljšo režijo. Frances McDormand pa se je s tretjo zmago v kategoriji igralke v glavni vlogi prebila tik pod vrh najboljših igralk vseh časov.

nomadland

Očitno je, da letos ni bilo najboljše filmsko leto vseh časov. Pandemija je naredila svoje. To ne pomeni, da ni bilo zelo dobrih filmov. Največji problem Akademije je bil zagotovo to, da večina ljudi ni videla nobenega nominiranega filma. Kinodvorane so bile zaprte po celem svetu. Kako bi se dalo podelitev obogatiti? Pokazati utrinke iz teh filmov pri branju nominacij! Popolnoma nerazumljivo in nelogično je bilo pomanjkanje posnetkov tekom prireditve.

Kateri igralec najbolj na svetu sovraži javne nastope? Joaqin Phoenix je zagotovo v ožjem izboru. In njemu daš v roke branje zadnje nagrade večera? Zakaj? Ja, Phoenix je zvezda, ampak v zadnjih letih je bila praksa, da igralske nagrade podelijo zmagovalci prejšnjega leta nasprotnim spolom. Zakaj torej ni Renée Zellweger držala zadnje kuverte? Zakaj je In Memoriam dobesedno odletel mimo?

Z vedno nižjo gledanostjo, morajo tudi oskarji poskusiti kaj novega, da pritegnejo pozornost. Letos jo vsekakor so, ampak iz popolnoma napačnih razlogov. Najbolj krivično pri vsem skupaj je, da se ustvarja zgodba o »nepravični« zmagi Hopkinsa. Temnopolta skupnost ima občutek, da so jim spet ukradli nekaj, kar jim pripada. Tukaj imajo pomembno vlogo mediji in stavnice, ki so dajali občutek da je zmaga Bosemana praktično neizogibna. Pri spremljanju utemeljitev je bil konsenz, da Boseman ni bil nujno najboljši, ampak dovolj dober za nagrado, ki bi bila hkrati poklon tej predstavi kot tudi zahvala za pomembno igralsko kariero. Glasovalci se niso ozirali na govorice in v nasprotju s stavnicami nagradili dejansko najboljšo predstavo, gospoda Anthonya Hopkinsa.

Ne gre pozabiti niti na Frances McDormand. Samo dve igralki v zgodovini oskarjev imata 3 ali več kipcev za glavno igralko – ona in Katharine Hepburn. Tudi, po mnenju mnogih, največja vseh časov, Meryl Streep ima tri, a je en za igralko v stranski vlogi.

Frances McDormand je bila tudi producentka pri Nomadland, zato je svoj glavni govor imela pri zmagi za najboljši film. Ko je naknadno prejela še oskarja za igralko v glavni vlogi, se je na kratko zahvalila in je to bilo to. Hopkinsa, kot rečeno, na prireditvi niti ni bilo. Pri 83 letih se je premišljeno odločil za kvaliteten spanec v domačem Walesu. Menjava vrstnega reda podelitev nagrad je bila tako popolna katastrofa z vidika smiselnosti in koherentnega zaključka prireditve.

Anthony Hopkins z drugim oskarjem za igralca v glavni vlogi prav tako stopa v elitni klub desetih posameznikov s to nagrado. S tremi je pred vsemi Daniel Day-Lewis, po dva pa imajo Spencer Tracy, Jack Nicholson, Marlon Brando, Dustin Hoffman, Gary Cooper, Tom Hanks, Frederic March, Sean Penn in zdaj tudi Sir Anthony Hopkins.

hopkins

Gledanost oskarjev je bila letos z naskokom najnižja vseh časov. Pomagalo ni niti dejstvo, da je bil konec prireditve polom epskih razsežnosti. Vsekakor računamo na to, da bodo naslednje leto oskarji spet v standardni izvedbi. Zdi se tudi čas, da vrnejo voditelja, ki bi zadevo povezoval. Letos je bila ceremonija preveč resna in premalo zabavna za ljubitelje takih prireditev. Največji filmski navdušenci smo vsekakor do neke mere uživali, a bi producenti morali v obzir vzeti tudi vse druge, ki oskarje pogledajo zaradi dogodka, ne nujno zaradi filmov samih. Eksperiment tako ni uspel in upajmo na vrnitev v stare tirnice februarja 2022.

Sorodni članki

Poiščite nas na družbenih omrežjih