Beneški zlati lev za Yorgosa Lanthimosa

Na jubilejnem 80. mednarodnem filmskem festivalu v Benetkah je slavil grški režiser Yorgos Lanthimos s fantazijsko komedijo Poor Things. 

Gre za prvo zmago Lanthimosa na pričujočem filmskem festivalu, kjer se je letos za glavno nagrado potegovalo 23 filmov, katere je ocenjevala žirija, kateri je predsedoval ameriški režiser Damien Chazelle. Film Poor Things je sicer že od začetka veljal za enega od favoritov, sedaj pa se mu nasmiha tudi zmagoslavni pohod na Oskarje. 

Polanski razočaral, Hollandova razburila

Veliko nagrado žirije je letos prejel japonski režiser Ryusuhe Hamaguchi za ekološko dramo Evil Does Not Exist. Srebrnega leva za režijo je prejel Matteo Garrone za migrantsko dramo Io Capitano, poleg tega pa je igralec v filmu Seydou Sarr prejel nagrado žirije Marcello Mastroianni za najboljšega mladega igralca. Nagrado za scenarij sta prejela Guillermo Calderon in Pablo Larrain za komično grozljivko El Conde.

Za eno večjih presenečenj festivala je poskrbel kategorija za najboljšo igralko in igralka. Čeprav je za favoritko veljala Emma Stone za nastop v filmu Poor Things, je nagrado prejela ameriška igralka Cailee Spaeny za vlogo v filmu Priscilla, sicer biografski drami o težavnem razmerju med Priscillo Presley in njenim možem, kraljem rock’n’rolla Elvisom Presleyjem. Nagrado za najboljšega igralca pa je prejel Peter Sarsgaard za nastop v drami Memory, kjer igra moškega z demenco.

Med filmi, ki so doživeli svojo premiero na festivalu, sta največ prahu dvignila nova težko pričakovana celovečerca poljskih režiserjev Romana Polanskega in Agnieszke Holland. Polanski je s farsično komedijo The Palace močno razočaral in mnogi kritiki so ga že uvrstili med najslabše filme letošnjega leta. Ravno nasprotno pa je Hollandova navdušila z dramo Green Border, ki prikazuje ozadje migrantske krize, ki je v zadnjih letih izbruhnila na meji med Poljsko in Belorusijo. Četudi je film v Benetkah požel same pohvale, pa je v domovini naletel na ostro neodobravanje poljske oblasti, ki je film med drugim označila za nacistično propagando. 

Poiščite nas na družbenih omrežjih