Ameriški ceh scenaristov in studii so dosegli začetni dogovor za konec stavke piscev

Ameriški ceh scenaristov (WGA) in veliki hollywoodski studii so dosegli začetni dogovor, ki bi končal stavko. Slednja traja že 146 dni in je bila zaslužna, da je tisoče zaposlenih ostalo brez službe. Poleg tega je izpostavila globoko zaskrbljenost zaradi sprememb, ki jih prinaša tehnologija.

Predlagana triletna pogodba, ki bi jo še vedno moralo potrditi 11.500 članov sindikata, bi povečala plačila in izplačila za oddaje na video na zahtevo ter uvedla nova pravila glede uporabe umetne inteligence.

“Z velikim ponosom lahko rečemo, da je ta dogovor izjemen – z znatnimi pridobitvami in zaščito za pisce v vseh sektorjih članstva,” je v nedeljo zvečer sporočil pogajalski odbor WGA svojim članom.

Pisci stavkajo od 2. maja in iščejo zaščito pred načini, na katere so jim ogrozili preživetje oddaje na video na zahtevo in druge spremembe v industriji.

Voditelji zabavne industrije pričakujejo, da se bodo po začasnem dogovoru z WGA osredotočili na sindikat igralcev SAG-AFTRA s 160.000 člani, da bi pospešili zastale pogovore in industrijo spravili nazaj v delovanje. Igralci stavkajo od sredine julija.

Pogajalski odbor bo glasoval o priporočilu pogodbe in jo poslal upravni odboru WGA Zahod ter svetu WGA Vzhod za odobritev. Pričakuje se, da bodo glasovanja voditeljev potekala v torek.

Piscem so naročili, naj se ne vrnejo na delo, dokler jim sindikat ne dovoli, vendar morajo prenehati s protesti. Kljub novemu dogovoru ni verjetno, da se bo produkcija takoj ponovno začela. Scenariji bodo morali biti napisani, studii pa še vedno potrebujejo novo pogodbo s SAG-AFTRA.

Pogovori med SAG-AFTRA in AMPTP še niso potekali od začetka stavke igralcev. Tudi nastopajoči v videoigrah razmišljajo, ali bodo pooblastili pogajalce SAG-AFTRA, da začnejo stavko v svojih pogajanjih s podjetji za razvoj videoiger.

Poiščite nas na družbenih omrežjih