Kolumna: Ali Marvel filmi res niso »pravi« filmi?

Scorsese ostro nad Marvel

Eden največjih režiserjev, Martin Scorsese, je pred kratkim razburil z izjavo, da Marvel filmi niso »pravi« filmi. Je temu res tako? Kaj pravzaprav je »pravi« film? Kako to definiramo?

Naloga filmov je, da nas za nekaj trenutkov popeljejo v neznano. Dober film te zagrabi v nekaj minutah in ne spusti do samega konca. Okusi so različni, zato ni enotnega recepta, kaj prinaša uspeh. Kaj sploh pomeni uspeh: Velik zaslužek? Pozitivni odzivi kritikov? Nagrade? Dobri odzivi občinstva?

Moj najljubši režiser, Martin Scorsese, je pred kratkim pljunil po Marvel franšizi z izjavo, da njihovi filmi niso zares »pravi« filmi. S tem je požel burne odzive v Hollywoodu. Stara šola se je z njim strinjala, mlajši ustvarjalci absolutno ne.

Scorsese je v preteklosti dejal, da se »filmi dotaknejo naših src, prebudijo našo vizijo in spremenijo kako vidimo stvari. Odpirajo naš um in nas popeljejo na mesta, kjer nikoli nismo bili.« Prekrasen citat, ki je še kako resničen tudi danes.

Dejstvo je, da so novodobni akcijski filmi s superjunaki postali hit številka ena. V zadnjem desetletju so v blagajne kinodvoran prinesli daleč največ denarja.  Drugi in peti najbolj dobičkonosni film vseh časov sta zadnja dva Avengers filma. Jasno je tudi, da je to bil cilj Marvela. Od prvega Iron Mana naprej so dražili z namigi, ki so po nekaj več kot dvajsetih filmih dobili vrhunec.

Kako bi pojasnili fenomen Black Pantherja? Najmanj kar lahko rečemo je, da se je dotaknil src, prebudil vizijo in spremenil kako vidimo stvari. Bil je temelj revolucije v boju za enakopravnost temnopolte skupnosti.

Večina ljudi si ne zna predstavljati kaj je to pomenilo, saj se že od rojstva odločajo ali je njihov najljubši superjunak Batman, Superman ali Spider-Man. Kako se naj mlad fant, rojen v temnopolti družini poistoveti s katerim od omenjenih likov? Ne more se. Black Panther je zato še vedno kulturno eden najpomembnejših filmov sploh, ne glede na žanr.

Predvidljivost filma ne more biti argument, zakaj film ni »pravi«. Scorsese pravi, da v teh filmih ni nič na kocki, saj v večini primerov glavni lik na koncu reši nastalo situacijo. Torej tudi romantične komedije niso »pravi« filmi, ker v večini primerov par, kljub zapletu na sredini, konča skupaj? Ta argument ne pije vode.

Ste si Avengers: Endgame ogledali v kinu? V kolikor si ste, tega zagotovo ne boste pozabili. Sploh, če je to bilo v začetku predvajanja in po možnosti v polni kinodvorani.

Mar ti ljudje niso v deliriju ob vrhuncu filma? Poglejte to reakcijo ob legendarnih besedah »Avengers, assemble!« in Mjölniru, ki prileti od nikoder v roke Captaina Americe?

 

Okusi so lahko različni. Scorsese pač ni ljubitelj Marvela. Niso vsi njihovi filmi odlični, niti nujno dobri, ampak so še vedno filmi za katerimi stojijo vrhunski ustvarjalci, imajo jasno vizijo ter premorejo zvezdniške igralske zasedbe in dobre zgodbe.

Glavni protiargument je, da ustrezajo Martyevi lastni definiciji filma. To dokazujejo vrtoglavi dobički, priljubljenost filmov in likov ter iskrene reakcije po prvih predvajanjih.

Oprosti Martin, ampak Marvel filmi so, hočeš nočeš, še kako pravi filmi. Dotaknili so se mnogih src in odprli marsikateri um. Generacije se menjajo, s tem tudi okusi. Superjunaki so realnost in prihodnost. Prej se bomo tega zavedali, prej bomo v tem zgodbah lahko uživali.

Viri slik: Comicbook

Sorodni članki

Poiščite nas na družbenih omrežjih