8 najbolj zaj****** likov Jason Stathama

Jason Statham je ena največjih ikon modernih akcijskih filmov in veliko več kot samo akcijski ali filmski igralec. Čeprav njegove hude dosežke v resnici malo kdo zares pozna, pa vsi poznamo njegove kultne filme, kjer brce bolijo bolj kot izdiranje črvivega modrostnega zoba, eksplozije so ekplozivnejše kot Hirošima in Nagasaki skupaj, in napetost bolj napeta kot tetiva grške boginje Aremide.

Zato se je Jason Statham s svojimi filmi, prepoznavnimi borilnimi tehnikami, vratolomnimi vragolijami, adrenalinskimi podvigi ter kultnimi vlogami že zdavnaj uvrstil med nesmrtne akcijske junake.

Njegovi filmi so zaradi tega, kljub njegovim 56. letom še vedno zelo zanimivi in komercialno uspešni.

Ker je ravno izšel njegov najnovejši naslov “Čebelar” (v Cineplexxu, Mariboxu in drugje od 11.01.2024) smo se v uredništvu odločili, da pogledamo v igralčevo dosedanjo dediščino in jo razvrstimo v lestvico njegovih najbolj zaj***** oz. kultnih vlog.

To so po naši oceni naslednji filmi oziroma filmski liki:

8. Frankenstein (Jensen Garner Ames), Dirka Smrti

Kdor je mislil, da se Jason Statham samo hudo dobro tepe, se je krepko zmotil. Čeprav je svoje nore vozniške sposobnosti dokazal že malce prej v enem drugem naslovu, pa je v Dirki Smrti adrenalin samo še stopnjeval. Nasprotnikom je dal vetra v avtomobilski zveri, ki je poleg visokooktanskega motorja vsebovala še mitraljeze, rakete in ščite za boj v ringu. Ker pa seveda vse to za našega Stathama še vedno ni dovolj, pa igralec skozi film nenehno preseneča z dobrimi “one-linerjami”, ubijalskimi pogledi in pretepaškimi scenami.

7. Jonas Taylor, Meg

Človek, ki premaga več kot 15-metrsko in več kot 10-tonsko morsko zver si enostavno zasluži biti na lestvici. Še sploh če ga upodobi eden in edini Statham, ki objektivno debilnemu filmu doda toliko čarovnije, da je ta osvojil številna srca oboževalcev in več kot zavidljive komercialne dosežke – 530 milijonov dolarjev (s proračunom 130 milijonov). Je potrebno temu dodati še kakršen koli drug argument?

6. Deckard Shaw, Hitri in drzni

Po vseh norih dogodivščinah “la familie” in njihovih adrenalinskih podvigih so bili ustvarjalci franšize pred izjemno težko nalogo. Kako jo ohraniti zanimivo in odprto za nova nadaljevanja? Verjetno precej težka naloga, če se ne bi ena brihtna glava v ekipi spomnila, da bi lahko v 7. nadaljevanju hudobca zaigral kar Jason Statham. S tem so zaposlili veččlansko ekipo visoko izkušenih globalnih antiteroristov ter iz enostavnega dela ustvarili lik, ki živi in ostaja zanimiv že od leta 2015.

5. Lee Christmas, Plačanci

Ko smo leta 2010 zaslišali novico, da najboljši akcijski junaki delajo ultimativen akcijski film, je bilo največje vprašanje, kako se bodo vsi ti mojstri akcije med seboj poklopili. Delo je bilo izjemno opravljeno, saj je film za čisto vsakega posebej izvrstno predstavil ter mu dal svoje mesto v filmu, zato je bilo od vsakega igralca posebej odvisno, kako bo to vlogo izpeljal. In Jason Statham se je tukaj znašel več kot odlično. Oblikoval je norega modela s katerim ni nikakor pametno zobati češenj. To smo videli v čisto vsaki njegovi sceni, tako,m da je bilo po koncu filma precej jasno, da če se bo še kdo kdaj pojavil v nadaljevanju, potem je to Statham. In res je bilo tako, saj je Jason v vlogi Lee Christmasa eden redkih, ki se je pojavil v čisto vsakem naslovu franšize, z zadnjim delom pa opravil še posebej preklemano težko nalogo, kjer je celoten film nosil na svojih plečih.

4. Turek, Pljuni in jo stisni

Ne glede na to kako bogat, raznolik, globok, visok in dolg ima igralec svoj filmski repertoar, pa se med najboljšimi zagotovo skriva lik, ki je nastal pod taktirko Guyja Ritchieja. Jason Statham je svojo vlogo, ko je že bil vroč igralec, še dodatno opozoril nase. Pokazal je fenomalno globoko in zanimivo predstavo ter lik, ki je eden najbolj prepoznavnih v enem najboljših filmov režiserjeve filmografije.

3. Bacon, Morilci, tatovi in dve nabiti šibrovki

Čeprav smo Jasona vajeni iz akcijskih vod, pa v kultni klasiki Guya Ritchieja igra povsem drugo vlogo – nesposobnega idiota, ki svojo idejo spremeni v prvovrsten kaos. Kako bi mu to le ne uspelo, če pa gledamo tako vživet lik, da v drugih vlogah težko verjamemo, da gre za istega igralca. Res fenomenalna vloga v fenomenalnem filmu z fenomenalnim igralcem. In za povrh še njegova debitantska, kjer še takrat 30. letni Statham ni imel pojma kam ga bo zares ponesla vloga in njegova pot.

2. Frank Martin, Prenašalec (Transporter)

Verjetno največje presenečenje lestvice, je drugo mesto kultnega igralca in lik s katerim je verjetno najbolj zaslovel. Igral je hudo talentiranega voznika za “mutne posle”, ki opravlja misije, ko vsi ostali odpovedo. S tem že takoj prvo sekundo pred njim dobimo “respect”, ko pa začne svoje maščevanje, pa vloga postaja samo še boljša in bolj zanimiva. Zato smo zaradi izjemne zapuščine, ki jo je igralec s tem filmom in vlogo naredil, dobili dva še ravno tako dobra nadaljevanja in veliko upanje, da bomo še kdaj lahko videli igralca v tej vlogi.

1. Chev Chelios, Adrenalin & Adrenalin 2: Visoka napetost (franšiza Crank)

Čeprav so čisto vsi omenjeni Stathamovi liki odlični, pa je Chev Chelios v filmu Adrenalin zares posebne vrste tič. Odpičen manijak, ki niti za sekundo ni (in niti ne sme biti) pri miru, ne da bi stresal hudo odbite šale in hudo močne udarce, je lik, v katerem je Statham verjetno pokazal največ igralskih in akcijskih veščin. Delo je opravil absolutno fenomenalno, za nagrado pa si je s filmom še bolje tlakoval pot med nesmrtne.  

Viri slik: Slike

Poiščite nas na družbenih omrežjih