5 zabavnih dejstev o Disneyevih animiranih filmih

Disney je svoj vzpon doživljal že prejšnje stoletje, ko je občinstvo zabaval z brezčasnimi zgodbami in zanimivimi interpretacijami najboljših pravljic, kar jih poznamo. Nastale so nekatere legendarne risanke, ki jih gledalci vseh starosti še danes z veseljem gledajo. Poleg nesporne kakovosti pa mnogi filmi v sebi skrivajo tudi nekatere zanimive lastnosti, ki jih včasih poznajo samo največji oboževalci.

Zato smo za vas preverili, kaj vse se skriva v Disneyevih filmih. Nad zanimivimi dejstvi smo bili precej navdušeni, zato smo izbrskali tista najpomembnejša in najzanimivejša:

1. Lepotica in zver (1991)

Film Lepotica in zver je bil prvi animirani film, ki je bil nominiran za najboljši film na oskarjih. Nominiran je bil leta 1992. Poleg brezčasne zgodbe, animacije in prezentacije pa film nosi tudi številne zanimive skrivnosti. Na primer, glavna junakinja Belle je edina oseba v vasi, ki nosi modro obleko. Ustvarjalci so se za takšno potezo odločili, da bi jo gledalci lažje ločili od ostalih vaščanov.

2. Mulan (1998)

Mulan je zanimiv film iz več vidikov. Nastal je po legendarni kitajski junakinji Hua Mulan, v prvem filmu pa so lik oblikovali po vzoru Zhang Ziyi. Poleg ostalih likov je v oči najbolj zbodel zmajček Mushu. Sprva naj bi ga igral Chris Farley, vendar je žal umrl pred začetkom snemanja. Vlogo je nato prevzel Eddie Murphy in ustvaril lik, ki jo gledalci obožujejo še danes.

3. Tarzan (1999)

Tarzan je bil leta 1999 revolucionaren film. Bil je prvi izdelek na trgu, ki je s tehniko Deep Canvas združeval 2D in 3D animacijo. Zaradi tega se je film tudi slogovno razlikoval od ostalih Disneyevih filmov. Bil je bolj resen, bolj pripoveden in se je bolj kot na humor, osredotočil na pustolovščino. Lik Tarzana je bil oblikovan po vzoru enega najbolj priljubljenih igralcev tistega časa – Brendana Fraserja, animacija pa je nastala s pomočjo različnih telovadcev in atletov.

4. Pocahontas (1995)

Disneyeva Pocahontas iz leta 1995 je nastala po resnični zgodbi o indijanski poglavarjevi hčeri Pocahontas. S tem je bila Pocahontas prva Disneyeva junakinja, ki ni bila princesa, in edini ženski glavni lik, ki v Disneyevem filmu do takrat ni nosil rožnate obleke. Glas ji je posodila Irene Bedard, medtem ko je vse pevske vložke posnela druga igralka oziroma pevka po imenu Judy Kuhn. V filmu glasba še posebej odmeva, zato je pesem leta 1995 “Colors of the Wind” prejela oskarja za najboljšo pesem in zlati globus za najboljšo pesem. Celoten film pa je bil drugi najuspešnejši film leta 1996, takoj za filmom Apolo 13.

5. Aladin (1992)

Aladin je 31. celovečerni film studia Walt Disney Animation. Navdihnjen je po zbirkah “Tisoč in ena noč” in “Arabske noči”. V njem je zagotovo najbolj prepoznaven duh Genie, ki ostaja ikoničen vse do danes. Ta je vizualno precej podoben Robinu Williamsu, vendar igralec ni bil najbolj navdušen nad tem, zato je med snemanjem projekt zapustil, vendar se je na srečo vrnil in s tem ustvaril kultno in brezčasno vlogo.

Viri slik: Cannes Press

Poiščite nas na družbenih omrežjih