5 skritih draguljev preteklih festivalov v Cannesu

Najbolj prestižni filmski festival v Evropi nam je v preteklosti predstavil številne izjemne filme. Nekateri so dobili več pozornosti kot drugi, zato smo se odločili, da v znamenju 77. Cannesa izpostavimo nekaj skritih draguljev iz prejšnjih edicij festivala, ki bi morali dobiti več pozornosti in ljubezni.

About Dry Grasses

about dry grasses cannes 2023

V eni najboljših edicij festivala v zadnjih desetletij je bil lanski turški film About Dry Grasses prijetno presenečenje s strani režiserja Nuriji Bilgega Ceylana. Ta je v preteklosti že odnesel domov Zlato palmo s filmom Winter Sleep.  Vsi njegovi filmi so si zelo podobni in se osredotočajo na izjemno natančen dialog, ki bo držal vašo pozornost celotne tri ure trajanja vsakršnega njegovega filma.

God’s Creatures

paul mescal in emily watson v god's creatures

A24 je v zadnjih letih produciral in financiral številne uspešne projekte, zato se včasih zgodi, da gre kateri izmed njih, ki niso izredno uspešni, hitro v pozabo. God’s Creatures je zaradi tega fantastičen primer minimalističnega filma in zgodbe, v kateri igralci močno povzdignejo odličen scenarij. Paul Mescal je ime, ki bo čez par let eno največjih v filmskem svetu in prav leta 2022 je začel svoj pohod na vrh Hollywooda, saj je poleg God’s Creatures izšla tudi uspešnica Po soncu, ki ga je že nekoliko bolj izstrelila med glavne zvezde v industriji.

Annette

Annette

Ekscentričen režiser Leos Carax je pred nekaj leti postregel z izredno zanimivim filmom Annette, v katerem smo videli najboljšo predstavo Adama Driverja doslej. Še do danes je težko verjeti, da za to vlogo ni prejel niti nominacije na podelitvi oskarjev, a je to do neke mere razumljivo, saj Annette ni bil najbolj uspešen film. To pa ne pomeni, da ni vreden vašega časa, ker ima veliko izjemnih trenutkov in zabavnega ter temačnega humorja. Več smo zapisali v naši recenziji.

Breaking the Waves

breaking the waves

Lars Von Trier ima za svojim pasom spektakularno kariero in njegova filmografija vključuje številne filmske uspešnice. Njegovi najbolj znani naslovi so zagotovo Dancer in the Dark, Melanholia in Hiša, ki jo je zgradil Jack. Zaradi tega lahko v njegovi zbirki hitro najdemo skrite dragulje iz začetka kariere. Izbirali smo med Europa in Breaking the Waves ter se odločili za Breaking the Waves, saj je unikaten in gre za prvi film Von Triera po tem, ko je ustvaril poseben avantgradni Dogme 95 pakt z različnimi filmskimi ustvarjalci.

The Past

the past 2013 asghar farhadi

Leta 2019 smo dobili Marriage Story, pred tem pa je to tematiko odlično obdelal film The Past, kjer spremljamo zgodbo ločitve med iranskim parom. Slednja živita v Franciji in vsak po svoje nadaljujeta svoje življenje po koncu razmerja. Režiser Asghar Farhadi nas je že navdušil dve leti pred tem, ko je izdal A Separation in zanj tudi prejel oskarja, zato je v tem pogledu The Past v naših očeh njegov skriti dragulj.

Poiščite nas na družbenih omrežjih