5 razlogov, zakaj je Vse povsod naenkrat film leta 2022

Nagrade dežujejo v smer filma Vse povsod naenkrat (Everything Everywhere All At Once), ki ga je ustvaril duo Daniels, in ni videti, da bi se ta nevihta kaj kmalu ustavila. Marsikdo je film označil za najboljšega leta 2022 in širše, zato smo se vprašali, zakaj je Vse povsod naenkrat najboljši film leta?

Komična ZF drama, če to film sploh lahko opiše v celoti, nam predstavlja zgodbo Evelyn (Michelle Yeoh), lastnice čistilnice, ki je nezadovoljna s svojim življenjem. Obstala je v službi, ki ne vodi nikamor in v zakonu, kjer ni srečna. Poleg njenega prisrčnega, a preprostega moža Waymonda (Ke Huy Quan) ima veliko težav tudi s svojo hčerko Joy (Stephanie Hsu), s katero ne najde skupnega jezika. Ko jo čez praznike obišče njen oče, skuša Evelyn skriti Joyjino razmerje s punco, saj se boji, da dedek tega ne bo odobraval. Istočasno se morata Waymond in Evelyn soočiti z davčno revizijo, kjer jima grozi zastrašujoča davčna agentka (Jamie Lee Curtis). Med sestankom z dotično agentko je Evelyn »potegnjena« v reševanje multivesolja pred skrivnostno pojavo, katere načrt je uničenje Zemlje.

1. Osnova je bitka dobrega proti zlu, a prinaša neskončno globino

Kot pred leti Gospodar prstanov, nam tudi Vse povsod naenkrat prinaša zgodbo dobrega proti zlu. Zakaj primerjava z legendarno trilogijo? Odgovor je vsaj tu precej jasen. Kot trojica Petra Jacksona, ki je v žep pospravila kar 475 filmskih nagrad, je tudi filma dvojca Daniels več kot le klasična bitka dobrega proti slabemu.

Prepričljiva zgodba razumevanja med materjo in hčero, raziskovanje starševskega pritiska na otroke, eksistencialno razmišljanje o tem ali je pomembno vse ali nič, opomnik gledalcu naj bo prijazen do drugih in ljubezenska zgodba o prižigu iskrice v zakonu, ki je naletel na oviro. Film pa se ne ustavi le tu, saj združuje žanre znanstvene fantastike, komedije, drame, akcije in še česa. Prav to je tudi naslednji razlog.

2. Združevanje žanrov, ki uspe v vsej celoti

Najbolj znan kos filma Vse povsod naenkrat je zagotovo ideja multivesolja. Pri tem je še kako vredno omeniti, da je filmu brez težav uspelo to, kar so vsi pričakovali od Doktor Strange v Multivesolju norosti. Na eni strani padec pod pričakovanji in na drugi multivesolje v vsej svoji veličini. Tako je znanstvena fantastika prav gotovo prevladujoči žanr tega filma, ki združi še opazne in nadvse kakovostne elemente akcije, komedije, animacije in drame. Gre za prečudovito mešanico žanrov, kar pomeni, da bo sleherni gledalec našel vsaj en trenutek navdušenja. In ko to stori film, ki traja »zgolj« 139 minut, je kakovost jasna.

3. Neskončne možnosti ogledov

Gledalec mora biti pri ogledu filma pozoren, pri temu še nekoliko bolj, saj ga lahko ta za njegovo pozornost nagradi s prekrasnimi prizori. Za filmske navdušence bodo še kako jasni omaži na filme, kot so Matrica, 2001: Vesoljska odiseja, Razpoložena za ljubezen, Ubila bom Billa in mnoge druge. Tu so še jasni pokloni karieri Michelle Yeoh in z določenim elementom tudi vlogi Ke Huy Quana v Goonijih. Morda bo gledalec povezavo na Tupaca ali priljubljeno serijo Rick in Morty navezal ob prvem ali enajstem ogledu – ni važno. Vse povsod naenkrat ima neverjetno obstojnost v vsakem naslednjem ogledu. To sovpada s prej omenjenim razlogom o združevanju žanrov, saj ni trenutka v filmu, ki bi se »vlekel«, če se izrazimo po domače.

4. Michelle Yeoh in Ke Huy Quan

Čeprav sta v filmu izjemni tudi Jamie Lee Curtis in Stephanie Hsu, sta zvezdi Evelyn in Waymond. Prva je zvezdnica honkonških pretepaških akcij in prikrita dramska umetnica. Le kdo se ne spomni njenih vlog v Gejši, Prežeči tiger, skriti zmaj in Jutri nikoli ne umre. Vse povsod naenkrat je združil vse, kar jo odlikuje. Nič čudnega, da je poleg Cate Blanchett, ki je bila izjemna v filmu Tár, v ospredju dirk za nagrade. Po drugi strani je tu še »otroški« zvezdnik Ke Huy Quan, ki je z vlogo spisal eno najlepših zgodb v filmski zgodovini. Potem, ko smo ga vsi spoznali kot hitrojezičnega fantka v Indiana Jones in Tempelj pogube ter Goonijih je bila Mož z Encina (Encino Man, 1992) njegova zadnja vloga. Vse dokler ga nista v svojem filmu želela Danielsa in ostalo je zgodovina. Obe vlogi se bosta vpisali med najboljše vloge v njunih bogatih karierah, kar pove veliko.

5. Sporočilo filma Vse povsod naenkrat

Vsak gledalec bo iz filma vzel svoj nauk, o tem ni dvoma, saj filmi za to tudi so. Pogosto pa se filmi naslanjajo na eno sporočilo, ki jim ga včasih ne uspe predstaviti v celoti. Pri Vse povsod naenkrat je drugače, saj so vsa sporočila ustvarjena in predstavljena na trdni podlagi. In kot pravi neuradni moto izjemnih filmov: »Vsak legendarni film ima končni govor.« Takih je v filmu več. Fantastičen primer tega je tih prizor kamnov, ki predstavljata Evelyn in njeno hčerko. Ko se ob podnapisih dveh tihih kamnov lahko smejimo in jočemo je film uspešen. Da pa bo sporočilo še kako jasno, zaključni govor Waymonda pravi, da naj bomo prijazni, še posebej, ko ne vemo, kaj točno se dogaja.

Za mnoge je Vse povsod naenkrat najboljši film leta. Je tudi za vas?

Poiščite nas na družbenih omrežjih