5 najboljših filmov letošnjega festivala Liffe

Festival Liffe je čez vikend uspešno zaključil svojo 34. edicijo in tudi tokrat so nam organizatorji ponudili imenitno filmsko ponudbo. Sami smo festival obiskali v velikem številu in v uredništvu sestavili seznam petih najboljših filmov, ki si jih na vsak način morate ogledate. Nekateri bodo resni igralci na prihajajoči podelitvi oskarjev, drugi pa so enostavno tako unikatni, da jih prav to dela edinstvene, posebne in vrhunske.

Veliki zmagovalec letošnjega festivala Liffe je madžarski film Tri tisoč oštevilčenih opek.

Ponudba festivala Liffe v letu 2023 je bila tako dobra, da je bilo potrebno za številne filme vstopnice rezervirati in prevzeti nekaj dni pred samo premiero. Dvorane so bile večinoma nabito polne in organizatorji so nad obiskom ter izkazanim interesom zadovoljni.

Tudi ljubitelji filmov smo bili po razkritju programa presrečni, saj je ta ponujal resnično pester izbor vrhunskih filmov. Številne med njimi (žal ne vse) smo si ogledali in pripravili smo seznam petih najboljših filmov letošnje edicije festivala Liffe.

5. Pošast / Monster

Monster movie

Film Pošast smo si letos ogledali že na festivalu v Cannesu, zato smo bili presrečni, da je isto možnost v okviru našega festivala dobila tudi slovenska širša javnost. Hirokazu Kore-Eda je vrhunski filmar in v filmu Pošast to še enkrat potrdi. Zgodba vas bo postavila v zanimivo dilemo komu verjeti, režiserjev stil pa vas bo predvsem v zadnjem delu filma popolnoma prevzel in odpihnil. Tako kot je lani pozitivno presenetil s filmom Posrednik / Broker, je Kore-Eda tudi letos potihem osvojil srca mnogih s še eno ganljivo zgodbo. Kdor zna, zna.

4. Priscilla

Priscilla movie

Sofia Coppola je nazaj! Priscilla je njen najnovejši film o bivši soprogi legendarnega Elvisa Presleyja, ki vas bo navdušil v vseh pogledih. Cailee Spaeny je fantastična v glavni vlogi, tudi Jacob Elordi kot Elvis pa ne zaostaja prav veliko. Režija je fenomenalna in izbor pesmi v filmu je, standardno za filmarko, neverjeten tudi brez Elvisovih uspešnic, za katere ni dobila dovoljenja za vključitev v film. Coppola je mojstrica biografskih dram o ujetih ženskah v zlatih kletkah, kar je še enkrat več potrdila. Je Priscilla popoln film? Ni, vendar je jasno, da je čisto vsaka odločitev v filmu premišljena in nobena malenkost ni prepuščena naključju. Zaključni prizor je perfekten.

3. Popolni dnevi / Perfect Days

Perfect Days

Popolni dnevi je film, o katerem boste po ogledu še dolgo razmišljali. Globoko oseben in intimen prikaz zadovoljnega človeka, ki najde lepoto v majhnih stvareh in je prisoten vsak dan posebej. Marsikomu se bo film verjetno zdel dolgočasen, a nas je navdušil. Ljudje vsak dan hitimo in ne znamo ceniti majhnih stvari. Vedno delamo za boljši jutri. Toda kot reče glavni lik v filmu, naslednjič je naslednjič in zdaj je zdaj. Režija Wima Wendersa je neverjetna, prav tako izbor glasbe. Včasih enostavno ni potrebe po eksplozijah in računalniško generirani akciji. Vsaka manjša interakcija je lahko eksplozija v dnevu nekoga. Popolni dnevi to vrhunsko prikaže. Prav zato je pomembno, da smo prijazni in cenimo to, kar imamo. Spoštujmo druge in skušajmo poiskati način za polno življenje tako kot Hiroyama.

2. Interesno območje / The Zone of Interes

The Zone of Interest

Interesno območje je film ob katerem vam bo slabo. To ne pomeni, da ga ne priporočamo, saj je izredno pomemben kamenček v mozaiku grozljive zgodovine druge svetovne vojne. Jonathan Glazer uspe prikazati popolnoma desenziblirano družino Höss, ki živi v Auschswitzu v svojem raju, medtem ko se le nekaj metrov stran odvija največji zločin v zgodovini človeštva. Brez skrbi, na nobeni točki ne preskočimo zidu in nikoli ne vidimo dejanskih zločinov, a jih slišimo in v zakulisju vidimo posledice. Ostalo naredi človeška domišljija in vse skupaj je iz kadra v kader bolj grozljivo. Sandra Hüller je izvrstna, glasba Mice Levija pa vas bo preganjala v sanjah. Tehnično eden najboljših filmov zadnjih nekaj let.

1. Nesrečna bitja / Poor Things

Novodobna čudaška mojstrovina. Yorgos Lathimos v filmu Nesrečna bitja resnično pokaže svoje režiserske sposobnosti. Od njega dobimo vse običajno in še veliko več. Emma Stone je popolna in z razlogom je velika favoritinja pred podelitvijo oskarjev. Mark Ruffalo je pozitivno presenečenje filma. Willem Dafoe je odličen kot ponavadi. Glasbena podlaga imenitno podpira scenografijo, odštekano kostumografijo in čudaške živali, tako da vas film hitro posrka v svoj domišljijski svet. Vsaka stvar deluje. Film na koncu tudi lepo poda svoje sporočilo in je zelo zelo smešen. Eden najboljših, če ne najboljši film leta 2023.

Festival Liffe 2023 je brez dvoma uspel. Hvala vsem bralcem, ki ste nas v teh dneh podpirali in brali našo vsebino. Pomembno je podpirati slovenske festivale in tokrat so se vsi resnično izkazali.

Poiščite nas na družbenih omrežjih