10 stvari, ki jih morate vedeti pred ogledom filma Jurski svet: Prevlada

Jurski svet: Prevlada je prihajajoča filmska uspešnica, ki bo zaključila in povezala prejšnje filme iz te franšize. Pričakujte visokoproračunski spektakel na najvišjem nivoju, ki bo odpihnil vaše možgane, sploh če se odločite za ogled v 3D tehniki. Poglejmo nekaj stvari, ki jih morate vedeti pred ogledom.

Filmi iz franšize Jurski park niso kar navadni filmi. Vsaka premiera je dogodek, ki ga enostavno ne smete zamuditi in tudi tokrat ni nič drugače. V kinematografe prihaja težko pričakovani zadnji del trilogije Jurski svet imenovan Prevlada, ki naj bi obenem povezal tudi prvo trilogijo Jurski park. Navdušenje je veliko, pričakovanja pa niso nič kaj manjša. Prejšnja filma sta v kinematografe prinesla vrtoglave dobičke in ustvarjalci se tudi tokrat nadejajo podobnega razpleta.

Poglejmo deset stvari, ki jih morate vedeti pred ogledom filma Jurski svet: Prevlada.

1. Šesti film v franšizi Jurski park

Franšiza Jurski park je v svoji zgodovini dala že pet izvrstnih filmov. Začeli smo z legendarnim Jurski park davnega leta 1993. Nadaljevali so z Jurski park: Izgubljeni svet ter prvo trilogijo končali z Jurski park 3. Nova trilogija je svoj debi videla leta 2015 s filmom Jurski svet. Nato smo dobili Jurski svet: Padlo kraljestvo, zdaj pa vse skupaj zaključuje Jurski svet: Prevlada.

2. Tretji in zadnji film v trilogiji Jurski svet

Jurassic World logo

Trilogija Jurski svet je slabih 15 let po koncu prve trilogije Jurski park ponovno obudila zanimanje za podobne filme. Tako prvi kot drugi film trilogije sta prinesla neverjetne dobičke kinematografom in ustvarjalcem. Prvi je sedmi, drugi pa dvanajsti najbolj dobičkonosen film vseh časov. VSEH ČASOV. Skupaj sta zaslužila slabe tri milijarde dolarjev. Tudi od novega filma se tako pričakuje veliko.

3. Najdaljši film v zgodovini franšize

Jurassic World

Jurski svet: Prevlada bo najdaljši film v zgodovini franšize, saj traja kar 2 uri in 26 minut. Prejšnja dva sta bila malenkost daljša od dveh ur.  Najkrajši film v zgodovini franšize? Jurski park 3, ki velja tudi za najslabšega. Traja zgolj 1 uro in 32 minut.

4. Film je narejen za ogled v kinu na velikem platnu

IMAX screen

Ustvarjalci so film posneli za največje možno platno. V ZDA je tako poudarek na ogledu na IMAX platnu. Predlagamo, da v Sloveniji poiščete največjo možno dvorano. Prav tako je posnet tako, da do izraza pride DOLBY ATMOS zvočni sistem. Ne pozabimo pa tudi na ljubitelje 3D filmske izkušnje. Film si boste pri nas lahko ogledali tudi v 3D verziji ter tako dobesedno sedeli med velikanskimi dinozavri.

5. Colin Trevorrow se vrača kot režiser, osvežitev pri pisanju scenarija

Colin Trevorrow

Glavno zakulisno ime tega projekta je zagotovo Colin Trevorrow. Slednji je napisal in režiral prvi Jurski svet, nato pa se pri drugem filmu umaknil v ozadje in sodeloval zgolj kot scenarist, režijo pa prepustil drugim. Zdaj je spet nazaj v glavnem sedežu, pri pisanju scenarija pa je vključil tudi Emily Carmichael, ki je dokaj neznano ime, a ga je navdušila s številnimi kratkimi filmi. Oba sta velika ljubitelja franšize in sta v pisanje vložila vso strast in ljubezen do teh filmov.

6. Prevlada vključuje več dinozavrov kot prejšnja dva filma skupaj

Jurassic World Fallen Kingdom

Jurski svet: Prevlada bo veliki zaključek večje zgodbe, zato ustvarjalci obljubljajo več dinozavrov kot v prejšnjih dveh delih skupaj. Dizajner John Nolan je ustvaril 18 popolnoma novih dinozavrov za ta film, tako da si bomo vsi ljubitelji izumrlih živali lahko resnično napasli oči na veličastnih bitjih.

7. Vključuje nekatere izbrisane prizore iz prejšnjega filma

Jurassic World Fallen Kingdom

Prejšnji film, Jurski svet: Padlo kraljestvo, so nekoliko skrajšali in nekaj prizorov bodo uporabili v nadaljevanju. Predvsem prizore, kjer se dinozavri pomešajo med ljudi, kar je rdeča nit filma Prevlada, so obdržali in vključili tokrat.

8. Vračajo se liki iz originalne trilogije

Jurski park cast

Vračajo se vsi glavni liki iz prejšnji filmov Jurski svet, na čelu s Chrisom Prattom in Bryce Dallas Howard. Nazaj pa bodo tudi Laura Dern, Sam Neill in Jeff Goldblum, ki so sooblikovali originalno trilogijo. Pripravite se na zgodbo, v kateri boste najbolj uživali strastni ljubitelji franšize.

9. Proračun težak kar 165 milijonov dolarjev

Studio Universal je pokazal svoje mišice in ponovno zagotovil zajeten proračun v obliki 165 milijonov dolarjev. Prejšnji film je sicer imel še nekoliko višji proračun (nekaj čez 170 milijonov), a tudi v tem primeru govorimo o norih zneskih, ki so šli predvsem v najnovejšo vizualno tehnologijo snemanja in prikaza dinozavrov na velikem platnu. No, pa tudi združitev vseh likov v zgodovini franšize zagotovo ni bila poceni. Posledično so pričakovanja zelo visoka in Universal pričakuje vsaj milijardo dolarjev zaslužka, če ne krepko več.

10. Pri končnem izdelku aktivno sodelovali ljubitelji franšize

Jurassic World Fans

Colin Trevorrow je film zaključeval v času korona krize. Tako je prvi končni izdelek pokazal prijateljem in sosedom za katere je vedel, da so veliki oboževalci franšize. Slednji so mu dali povratno informacijo in končna verzija je tako nekoliko drugačna ter upošteva njihove pripombe in predloge. Zanimivo, ni kaj.

Upamo, da smo vam z vsemi omenjenimi dejstvi malo približali, zakaj si je vredno Jurski svet: Prevlada ogledati v kinu na največjem možnem platnu z najboljšim možnim ozvočenjem, po možnosti celo v 3D. Pojdite v vaš najbližji kino, si ga oglejte in nam v nabiralnik zapišite, kako ste ga doživeli. Vse pripombe so dobrodošle.

Sorodni članki

Poiščite nas na družbenih omrežjih