10 stvari, ki jih morate vedeti pred ogledom Dune: peščeni planet

Dune: peščeni planet je vsekakor eden najbolj pričakovanih filmov leta. Film temelji na knjižni uspešnici Franka Herberta, ki velja za eno najboljših znanstvenofantastičnih zgodb vseh časov. Projekt je prevzel priznani režiser Denis Villeneuve in prvi kritični odzivi so polni hvale.

Verjamemo, da si boste vzeli čas in odšli v kino ter si ogledali prihajajočo uspešnico Dune: peščeni planet. Ker si na Filmologiji prizadevamo vsem gledalcem pričarati čim boljšo filmsko izkušnjo, smo za vas zbrali deset najpomembnejših dejstev, ki jih morate poznate pred ogledom Dune: peščeni planet.

10. Film temelji na istoimenskem romanu Franka Herberta

Dune knjiga

Knjiga Dune je svetovna uspešnica, za katero je Frank Herbert leta 1966, leto dni po izdaji, prejel nagrado Hugo. Slednjo podelijo najboljšim znanstvenofantastičnim zgodbam in velja za eno največjih priznanj na tem področju. Originalni material je torej izvenserijski.

9. Igralska zasedba je neverjetna

Dune cast

Igralska zasedba vključuje trenutne in bodoče superzvezdnike kot so Timothée Chalamet, Zendaya, Rebecca Ferguson, Oscar Isaac, Jason Momoa, Josh Brolin, Dave Bautista, Javier Bardem, Stellan Skarsgård in mnoge druge.

8. Režiser je Denis Villeneuve

Villeneuve Dune

Režijo je prevzel francosko-kanadski režiser Denis Villeneuve, ki se je v zadnjih letih izstrelil v sam vrh filmskih ustvarjalcev s hiti kot so Iztrebljevalec 2049, Sicario: onkraj zakona, Prihod, Ugrabljeni in drugimi. Sam je velik ljubitelj knjige in je projekt označil kot izpolnitev sanj.

7. Film so snemali v Jordaniji in na Madžarskem

Dune puščava

Snemanje filma je potekalo po celem svetu, pretežno pa v puščavi Jordanije in med izrednimi razgledi Madžarske. V Budimpešti boste našli številne kraje, kjer so posneli prizore, ki bi znali postati ikonični.

6. Spada v žanr futuristične znanstvene fantastike

Zgodba se odvija 20.000 let v prihodnosti, v času, ki je popolnoma drugačen od tega, kar poznamo danes. Če ste pričakovali, da bo to svet visoke tehnologije, ste se zmotili. 10.000 let pred dogodki v Dune, je namreč prišlo do vojne med človekom in pametnimi roboti. Vojna je trajala dve generaciji in poskrbela, da si tega človek več ne želi. V Dune se tako borijo z rokami, uporabljajo pa tudi laserske žarke, polja sil in drugo tehnologijo, če ta ni preveč podobna prej omenjenim strojem.

5. Film je prvi del, kateremu sledi še nadaljevanje

Dune Chalamet Zendaya

Denis Villeneuve si je želel takoj posneti še nadaljevanje, a ga je Warner Bros. studio ustavil, saj jih zanima dobičkonosnost prvega filma. Vmes je prišlo do spora, saj je film istočasno na voljo tudi na platformi HBO Max, kar sprva ni bilo načrtovano. Villeneuve je film posnel za največje možno filmsko platno in ne za TV, zato je izkušnja popolnoma drugačna. Vsekakor priporočamo ogled v kinu.

4. Svet ima specifično hierarhijo

Dune hierarhija

Hierarhija je jasna – poudarek je na tem, da določene družine obvladujejo določene planete. Tem družinam vlada Imperator, poznamo pa številne podskupine na posameznih planetih. Najbolj izstopata dve hiši, Hiša Harkonnen in Hiša Atreidis. Prva velja za zlobno, iz druge pa prihaja glavni lik, Paul (Timothée Chalamet). Obe se borita za najbolj prestižno dobrino – začimbo.

3. To ni prva filmska adaptacija

Prvi Dune film legendarnega režiserja Davida Lyncha je bil kritičen polom, ljubitelji pa so mu najbolj zamerili predvsem njegovo pretirano eksperimentiranje, s čimer se posledično ni držal zgodbe iz knjige. V letih 2000 in 2003 smo dobili dve različni seriji, ki ste doživeli nekaj boljši odziv kot omenjeni film, a vseeno nista upravičili slovesa knjige.

2. Sledi tudi TV serija

Dune sisterhood

HBO Max je že napovedal, da trenutnemu filmu sledi TV serija Dune: The Sisterhood, ki bo postavljena v čas pred dogajanjem v filmu. Pri scenariju bo sodeloval Brian Herbert, sin Franka, pisca originalne knjige. Pričakujte, da bo potešila vse ljubitelje znanstvenefantastike.

1. Film bo sledil zgodbi iz knjige

Dune Chalamet

Dune: peščeni planet bo tokrat sledil dogajanju iz knjige. Villeneuve se strinja, da sta knjiga in njen material tako dobra, da bi bilo neumno zadeve spreminjati in eksperimentirati. Spomnimo se samo kako je Igra prestolov izgubila svojo nit po tem, ko je zmanjkalo knjig in so zgodbo zaključili »po svoje«.

Epska zgodba neverjetnih razsežnosti

Ljudje nimajo zgolj radi knjige Dune, temveč jo obožujejo. Ima številno občinstvo po celem svetu, ki je komaj čakalo korektno filmsko adaptacijo. Po prvih odzivih kritikov, ki so film že videli, se zdi, da jo je dobilo. Vsekakor bodo popolnoma nov svet odkrili tudi številni drugi, predvsem ljubitelji znanstvene fantastike in fantazije, ki jim manjka nekaj po koncu Vojne zvezd in Igre prestolov.

Predlagamo vam, da si film nujno pogledate v kinodvorani na največjem možnem platnu z čim boljših ozvočenjem za to, da boste imeli fenomenalno filmsko izkušnjo.

Se spomnite svojih staršev, starih staršev in njihovih pripovedi kako je bilo, ko so prvič v kinodvorani videli Vojno zvezd? Možno, da bo Dune: peščeni planet novodobni ekvivalent temu o katerem boste sami pripovedovali vnukom čez 50 let.

Sorodni članki

Poiščite nas na družbenih omrežjih