10 najboljših filmov po oceni portala IMDb

Zagotovo ste, preden ste si ogledali kakšen film, pogledali njegovo oceno na portalu IMDb. Ocena je verjetno bila tudi tista, ki je večkrat odločala ali si boste film sploh ogledali. Zaradi ogromne baze filmskih navdušencev, ki skrbno ocenjuje filme, smo se odločili, da pogledamo katerih deset ima najvišjo oceno in ali si zaslužijo tako visoko uvrstitev na seznamu. Govorimo o najboljših filmih vseh časov, zato verjamemo, da ne bomo negativno presenečeni in bomo lahko predlagali ogled prav vsem. Maksimalna možna ocena na portalu IMDb je 10.

Poglejmo, kateri filmi so se uvrstili na sam vrh:

10. Dober, grd, hudoben/The Good, The Bad & The Ugly (1966)

good bad and the ugly

Ocena IMDb: 8.8

Začetek lestvice je obetaven, saj film Dober, grd, hudoben lahko vržemo v koš najboljših vesternov vseh časov. Revolucionaren film v tem žanru režiserja Sergia Leoneja, ki je bil in je še vedno navdih številnim režiserjem po svetu. Zgodba in zapleti, ki se razvijejo v dobrih dveh urah in pol so za tisti čas popolno izpeljani. Zagotovo boste navdušeni tudi tisti, ki niste največji oboževalci tega žanra, zato ogled močno priporočamo.

9. Gospodar prstanov: Bratovščina prstana/The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring (2001)

lord of thhe rings fellowship

Ocena IMDb: 8.8

Vsekakor na seznam spada celotna trilogija Gospodarja prstanov, a med deseterico sta se uvrstila zgolj dva. Prvi je Bratovščina prstana, ki je šele začetek izjemne zgodbe filmske adaptacije knjige J. R. R. Tolkiena. Če si ga po čudežu slučajno še niste uspeli ogledati je čas, da se podate na avanturo s Frodotom in se izgubite za vsaj tri ure. Svet in liki v Gospodarju prstanov so ena najbolj dodelanih zadev v knjigi, kot tudi v filmih, zato vam vsekakor ogled priporočamo. Za vse prave ljubitelje pa priporočamo podaljšano različico.

8. Šund/Pulp Fiction (1994)

najboljši tarantinov film pulp fiction

Ocena IMDb: 8.8

O filmu Šund smo že večkrat pisali in vedno smo ga omenjali z velikim navdušenjem. Vsi elementi režiserja Quentina Tarantina so odlično predstavljeni v Šundu in ta film dokazuje zakaj spada med sam vrh režiserjev. Kemija, ki jo imata John Travolta in Uma Thurman je prekrasna. Vsak delček filma je odlično predstavljen in povezan v edinstveno celoto. Za mnoge najboljši film režiserja Tarantina.

7. Gospodar prstanov: Kraljeva vrnitev/The Lord of the Rings: The Return of the King (2003)

Ocena IMDb: 8.9

Konec trilogije se vrača s Kraljevo vrnitvijo. Veliko smo o trilogiji že napisali, a če si niste po ogledu prvega takoj ogledali še drugih dveh delov potem boste morali končno navdušenje prihraniti za ta film. Kraljeva vrnitev ima nešteto prizorov, ki jih ne boste nikoli pozabili. Na oskarjih jim je uspelo zmagati v vseh kategorijah, kjer so prejeli nominacijo, kar je še danes rekord. Noč so namreč zaključili s kar enajstimi oskarji.

6. Schindlerjev Seznam/Schindler’s List (1993)

Ocena IMDb: 8.9

Vojna klasika Stevena Spielberga, ki si jo mora ogledati prav vsak. Schindlerjev seznam predstavi kruto resničnost skozi oči Oskarja Schindlerja (Liam Neeson), ki se je odvijala v času 2. svetovne vojne in je za mnoge najboljši film o tej tematiki. Njegova največja konkurenca bi bil The Pianist. Zanimivo je, da bi režiser Schindlerjevega seznama skoraj postal Roman Polanski, a je ponudbo Spielberga zavrnil in tako je film prevzel on. Razpletlo se je odlično za oba, saj je leta 2002 Polanski izdal svoj film The Pianist, ki je prav tako čustven film o nepopisnih dogodkih v 2. svetovni vojni in mu je prinesel oskarja za režijo.

5. 12 jeznih mož/12 Angry Men (1957)

12 angry men

Ocena IMDb: 8.9

Najstarejši film na lestvici in kar ga naredi posebnega, je omejitev prostorov, kjer je film posnet. Praktično vse je posneto v enem prostoru, in sicer v sodni dvorani. Spremljamo poroto, ki se odloča, ali je morilec res kriv. Neverjetno napreden film za svoj čas, ki nam vedno znova ponuja druge razplete, kot smo si jih zamislili. Kratek in zagotovo vreden svojega visokega mesta, saj je bil revolucionaren in je povzročil reformo v ZDA na področju prava.

4. Boter, II. del/The Godfather Part II (1974)

boter 2 michael corleone

Ocena IMDb: 9.0

Ponovno smo pri trilogijah in prebili smo se v prvo devetko na seznamu. Z oceno 9.0 je drugi del Botra bolj priljubljen pri kritikih kot prvi. Ena najboljših zgodb trilogije Boter bo v vas vzljubila ljubezen za filme o mafiji in kriminalu. Lahko boste videli tudi izjemnega mladega Ala Pacina, ki bi za svojo vlogo moral osvojiti oskarja, a mu ni uspelo, kar je še danes ena največjih napak v zgodovini podelitve nagrad. Še ena zvezda filma je Robert De Niro, ki je prav tako odličen. On je domov odnesel svoj kipec za ta film za igralca v stranski vlogi. Če si tega še filma niste ogledali, ne čakate več, toda začnite pri prvem delu.

3. Vitez teme/The Dark Knight (2008)

Za vse oboževalce Batmana je nedvomno najboljši film The Dark Knight. Razlogov za to je več. Prva je vsekakor glavni junak Christian Bale, ki je odlično izpeljal svojo igro komplementarno pravi zvezdi filma Heathu Ledgerju v vlogi Jokerja. Ta je poleg izjemne zgodbe in režije Christopherja Nolana prikazal svojo najboljšo igralsko vlogo, kjer Ledgerja praktično nismo mogli prepoznati.

2. Boter/The Godfather (1972)

godfather vito corleone

Ocena IMDb: 9.2

Bitko za najboljši film po mnenju portala IMDb je za las izgubil prvi Boter, ki je zagotovo eden najboljših filmov vseh časov. Veliko smo že omenili, a glavni razlogi zakaj je občinstvu prvi del všeč, je zaradi likov na platnu. Don Corleone, vodja mafijske dinastije, ki ga s svojo najboljšo igro v karieri povzdigne igralec Marlon Brando je tisto, kar ločuje prvi film od drugega. Brando je imel v svoji karieri veliko izjemnih vlog, toda skoraj vsi se najprej spomnimo filma Boter. Francis Ford Coppola je s filmom poskrbel za svojo nesmrtnost, isto pa je z večno glasbo uspelo tudi Ninu Roti.

1. Kaznilnica odrešitve/The Shawshank Redemption (1994)

kaznilnica odrešitve

Ocena IMDb: 9.2

Najboljša ocena in status prvega filma na portalu IMDb gre filmu Kaznilnica odrešitve. Stalna klasika, ki se večkrat predvaja po televiziji in si ga je zagotovo ogledala skoraj celotna Slovenija. Vsako osebo, ki odgovarja na vprašanje o najboljšem filmu, mu vsaj za sekundo na pamet pade ta film. Kompletna zgodba, odlična igra, režija in popoln konec je zmagovalni recept, ki je film povzdignil na sam vrh. Morgan Freeman in Tim Robbins sta v naših srcih večna filmska prijatelja.

Ste si že ogledali vse na seznamu? V tem primeru si oglejte še naše druge lestvice ali recenzije za bolj sveže predloge.

Sorodni članki

Poiščite nas na družbenih omrežjih