Lestvica 10 najbolj gledanih slovenskih filmov

Slovenska filmska industrija se je leta 1991 ločila od ogromne jugoslovanske tovarne filmov. Če so slovenski ustvarjalci v bivši skupni državi ustvarjali ikonične filme, pa je nova era prinesla popolnoma nove tematike, vsebine in načine snemanja. Tako so nastali nekateri izredno zanimivi filmski projekti, ki so s svojo kvaliteto postali opaženi, gledalci pa so jih takoj vzeli za svoje. Bili so pred časom in so enostavno ovrgli vsakršne dvome o kvaliteti domače produkcije.

Slovenska filmska produkcija ima mogoče nekaj “zgrešenih” filmskih poizkusov a še vedno premalo, da bi upravičevali stereotipni imidž “slovenskega filma”. Čeprav je bil takšen stereotip vedno neumen, pa se slovenska filmska industrija trudi na vse pretege in moči, da bi ustvarila zanimive vsebine, ki bodo imele pomen, hkrati pa bodo zanimive širšemu krogu gledalcev. Tako so nastale nekatere kultne klasike, ki bodo večno odmevale v srcih gledalcev in kritikov Katere? To smo raziskali v uredništvu.

Za vas smo pripravili lestvico najbolj gledanih slovenskih filmov:

10. Zadnja večerja

Kaj se lahko zgodi, ko dva “norčka” iz norišnice ukradeta kamero in z njo želita posneti film, kjer junak reši dekle in jo na koncu tudi poljubi? Nastane odličen film, ki je zaznamoval začetek novega tisočletja za slovenski film. Z dodelanim scenarijem, dobrimi igralskimi imeni in odlično režijo, je film prehitel čas v katerem je nastal in s kritičnim sporočilom pogledal na okolje okrog sebe. Občinstvo je kvaliteto nagradilo in tako je Zadnja večerja postala eden najboljših, najbolj pomembnih in najbolj gledanih filmov, ki jih premore Slovenija.

9. Gajin svet

Mladinski filmi so vedno bili in bodo močan adut slovenske filmske industrije. Z zanimivimi tematikami in vsebinami so uspeli k ogledu privabiti množice, z bolj dinamičnim in sproščenim vzdušjem pa so vedno tlakovali pot slovenskemu filmu. In ravno takšen je tudi Gajin svet. Odlična mladinska romantična komedija, ki na zanimiv način opozarja na težave otrok in njihovih staršev v sodobnem svetu.

8. Košarkar naj bo 2

Ko dobi ena najbolj priljubljenih mladinskih knjig svojo filmsko izvedenko, je takoj jasno, da bo film uspešnica. Če film dobi še nadaljevanje, potem že lahko govorimo o uspehu brez primere. Že v knjigi lahko spremljamo odlične karakterje in njihove težave, film pa ta svet predstavi še v malce drugačni in bolj dostopni luči.

7. Košarkar naj bo

Vrhunsko knjižno uspešnico Primoža Suhodolčana bi moral prebrati praktično vsak. Spremlja namreč zgodbo lenega, nerodnega in neskončno visokega šolarja Rante, ki se poleg svojih najstniških problemov sooča tudi s košarkarskimi rivali iz drugih šol. Zgodba je zabavna, atraktivna in dinamična in ravno takšen je tudi film. Je točno takšen, ki si ga ta knjižna uspešnica zasluži in ravno zato se je lahkoto povzpel na 7. mesto najbolj gledanih slovenskih filmov.

6. Outsider

90. leta prejšnjega stoletja. Punk, upor, težave s starši, prihodnost, razpad sistema, vse to in še več je Outsider. Je nedvomno eden najboljših slovenskih filmov, ki smo jih imeli čast kadarkoli videti in je nedvomno eden tistih, ki se je z velikimi črkami zapisal v slovensko filmsko sceno. Njegov vpliv je pravzaprav neprimerljiv, saj je film prehitel čas in okolje ter si upal v zelo negotovih časih pogledati na družbeno situacijo z izjemno družbenokritične perspektive

5. Gremo mi po svoje 2

Nadaljevanje drugega najbolj gledanega slovenskega filma vseh časov je pričakovana uspešnica. Film Gremo mi po svoje 2 je bil vse kar je bil prvi, vendar je poleg osnovne ideje razvit v prav nove dimenzije. Karakterji imajo nove razsežnosti, zgodba je še bolj zanimiva, struktura filma pa enaka: dinamična, smešna in atraktivna.

4. Kajmak in marmelada

Kakšna je slovenska izvedenka filma o malen človeku, ki zaj*** svoje življenje? Klasika. Film, ki je brezčasen, večen in katerega si morate nujno pogledati. Je kulten predstavnik slovenskega filma in je s svojo kvaliteto presegel samega sebe. Ima dobro zgodbo, zanimive like in odlično zajame trenutek časa v katerem je nastal. Kljub “letom”, je Kajmak in marmelada še vedno enako aktualen in enako dober kot je bil ob svojem izidu.

3. Petelinji zajtrk

Malo je tako ikoničnih in pomembnih filmov kot je Naberšnikov Petelinji zajtrk. Lainščkovo zgodbo je uspel uspešno pripeljati na filmsko platno, poleg tega pa nam je ustvaril še svet v katerem se gledalec enostavno izgubi. Spremljamo lahko vrhunsko dodelane in odigrane like, super povedano in prikazano zgodbo ter zaključek, ki je grenko-sladek in pusti srce zelo razneženo. Če pa vse skupaj zavijemo še v ovoj pristnega slovenskega humorja, pa dobimo tako zelo dober rezultat, kot je dober Petelinji zajtrk. Gledalci so ga na srečo takoj vzeli za svojega in tako je postal kultna filmska uspešnica.

2. Gremo mi po svoje

Mladinska uspešnica Gremo mi po svoje je film za vsakega. Za mlade in stare, za pridne in poredne ter vse tiste, ki si želijo enostavno dobre zabave. Spremlja zanimive like in zanimivo zgodbo, najbolj pa seveda odmevajo odlične šale in karizma enega in edinega Jurija Zrneca. Prav zato je enostavno greh, če te mladinske klasike še vedno niste pogledali, saj je enostavno brezčasna.

1. Pr’ Hostar

Pr’ Hostar je slovenski filmski fenomen, ki je na naši filmski sceni naredil revolucijo. Karakterji iz youtube serije so postali pravi liki v pravi zgodbi, humor je postal še bolj smešen in še bolj zanimiv, tehnično pa se je serija razvila v izjemno gledljivo in zanimivo filmsko potovanje. Rezultat je bil tako zelo atraktiven, da je po gledanosti pometel s konkurenco in gledalce spremenil v oboževalce, ki so nujno zahtevali še. Po veš kot šestih letih smo končno dobili nadaljevanje, ki je prav tako izjemno dobro in že žanje nove uspehe. Izjemno zanimivo bo videti, ali lahko nadaljevanje preseže izvirnik ali ne. Napovedi namreč veliko obetajo.

Priporočamo, da si ogledate tudi naše druge lestvice na tej povezavi ali recenzije zadnjih najbolj svežih filmov na tej povezavi.

Sorodni članki

Poiščite nas na družbenih omrežjih