10 filmov, ki si jih morate ogledati v sklopu 34. festivala Liffe

V sledečem tednu se pričenja 34. festival Liffe, ki bo v Slovenijo pripeljal nekatere najbolj zanimive filme leta 2023. Manjkali ne bodo zmagovalci največjih filmskih festivalov kot tudi številni prejemniki nagrad na tistih manjših, a zato nič manj pomembnih festivalih. Za vas smo podrobno prebrskali celotno ponudbo in izpostavili deset filmov, ki si jih pravi filmoljubi enostavno morate pogledati.

Festival Liffe se bo pričel v sredo 8. novembra in zaključil v nedeljo 19. novembra. Dogajanje bo zelo pestro in zanimivo za vse. Izpostavili smo 4 stvari, ki jih morate vedeti o 34. ediciji festivala.

Preverite 10 filmov, ki si jih morate ogledati v sklopu 34. festivala Liffe (razvrščeni so po abecednem vrstnem redu):

1. Adamant / On the Adamant

Adamant

Adamant je edinstven dnevni center na obrežju Sene, ki mu zaradi krize francoskega zdravstvenega sistema grozi zaprtje. Odraslim, ki trpijo za duševnimi motnjami, ponuja prostor, kjer se lahko svobodno izražajo, družijo in vključujejo v segmente vsakodnevnega življenja. Tu so glasbeniki, umetniki, filozofi in rokodelci, ki sicer živijo v svojem svetu. Svojevrsten filmski portret z dokumentiranjem osebnih izpovedi in prikazom dela ekipe strokovnih delavcev, ki se borijo proti dehumanizaciji psihiatrije, odstira svet drugačnosti in nagovarja k ohranjanju človečnosti. Zmagovalec Berlinala 2023.

Preverite kje in kdaj si ga lahko ogledate.

2. Interesno območje / The Zone of Interest

The Zone of Interest

Britanski režiser Jonathan Glazer je po predlogi romana Martina Amisa posnel film o holokavstu, kakršnega še nismo videli. Rudolf Höss je komandant v nemški vojski v drugi svetovni vojni. Skupaj z ženo Hedwig in otroki živi v idilični hiši, od katere je neokrnjena narava le korak oddaljena. To je popolno okolje za vzgojo otrok: tam se lahko v miru igrajo, medtem ko mati skrbi za vrt, ob koncu dneva pa se družina zbere pri večerji. Nekaj je pri Hössovih vendarle drugače. Njihovo posestvo meji na koncentracijsko taborišče Auschwitz. A to družine prav nič ne moti pri vsakodnevnih opravilih. Občasni streli, kriki in prah, ki ga prinese iz dimnikov, so samo bežna motnja v ozadju, ob kateri nihče ne trene z očesom. Velika nagrada žirije na festivalu v Cannesu.

Preverite kje in kdaj si ga lahko ogledate.

3. Nesrečna bitja / Poor Things

Fantazijska zgodba o mladi ženski Belli Baxter, ki jo k življenju obudi briljanten in nekonvencionalen znanstvenik dr. Godwin Baxter. Ta iznakažen znanstvenik v svoji razkošni vili opravlja eksperimente na živih bitjih, tako na živalih kot na ljudeh. Njegov osrednji projekt je Bella Baxter, mladenka, ki kaže očitne znake zaostalosti v duševnem razvoju. A Belli gre vse bolje. Njeno vedenje je vse bolj podobno normalnim ljudem in kmalu se v njej pojavi želja, da bi pogledala, kaj se skriva za zidovi Baxterjeve vile. Ker ne želi več biti zaprta, s pretkanim odvetnikom Duncanom Wedderburnom zbeži in se odpravi na potovanje po različnih deželah. Tako se za Bello začne učenje o sodobnem svetu, polnem nepravic in neenakosti, do katerih nima prav nikakršne strpnosti. Zmagovalec Benetk 2023.

Preverite kje in kdaj si ga lahko ogledate.

4. Prehodi / Passages

Na sklepni zabavi po uspešno končanem snemanju v Parizu nemški režiser Tomas spozna mlado osnovnošolsko učiteljico Agathe. Nedolžen ples se razvije v spogledovanje, ki se konča s posteljno avanturo. Nič neobičajnega in problematičnega, če ne bi bil Tomas poročen s svojim britanskim partnerjem Martinom. A ponosno priznanje, da je prvič spal z žensko, usodno načne njuno vezo. Še posebej ker se Tomasov odnos z Agathe razvije v več kot le seks in ker se srečujeta vedno pogosteje. Njuno početje v vseh treh sproži doslej nepoznane občutke telesne privlačnosti, skeleče razdvojenosti in boleče prevare. Smo v ljubezni res pripravljeni deliti? Eden skritih draguljev leta 2023.

Preverite kje in kdaj si ga lahko ogledate.

5. Popolni dnevi / Perfect Days

Perfect Days

Čustvena in poetična refleksija na temo iskanja lepote v enoličnosti vsakdana. Hirayama je moški srednjih let, ki v Tokiu opravlja službo čistilca javnih stranišč. Možakar se vsak dan vozi po mestu, v svojem avtu posluša glasbo, nato pa se na vsaki postojanki preobleče, pripravi čistilne pripomočke in opravi svoje delo. Vendar pa za Hirayamo delo ni zgolj dolgočasna rutina. Med malico venomer bere knjige, fotografira naravo in opazuje preproste trenutke življenja. A kdo je zares Hirayama? Šele zaporedje nepričakovanih srečanj razkrije ozadje njegove zgodbe. Nagrada za najboljšega igralca na festivalu v Cannesu.

Preverite kje in kdaj si ga lahko ogledate.

6. Pošast / Monster

Monster movie

V japonskem mestu v eni izmed stolpnic izbruhne požar. Mati samohranilka Saori in njen sin Minato z daljave opazujeta dogajanje. Deček se kmalu zatem začne vesti nenavadno in iz šole pride užaljen, ker naj bi ga učitelj Hori zmerjal in udaril. O gospodu Horiju se sicer vse bolj širijo slabe govorice, ker naj bi v prostem času zahajal v zanikrn plesni bar. Materi se zdi očitno, da je nekaj hudo narobe in da je učitelj odgovoren za incident, zato se odpravi poiskat odgovore v šolo. A ko se zgodba nato razvije s perspektive matere, nato pa še z vidika učitelja in otroka, vznikne povsem drugačna resnica. Nagrada za najboljši scenarij na festivalu v Cannesu.

Preverite kje in kdaj si ga lahko ogledate.

7. Priscilla

Priscilla movie

Sofia Coppola nam zgodbo Elvisa Presleyja predstavi skozi oči njegove izbranke Priscille in s tem prikaže drugo plat ameriškega mita o kralju rock’n’rolla. Piše se leto 1959. Priscilla Beaulieu ima štirinajst let in z družino živi v Wiesbadnu v Nemčiji. Nekega dne prejme povabilo na zabavo Elvisa Presleyja, ki v bližini služi vojaški rok. Med glasbenim zvezdnikom in prikupnim dekletom hitro preskočijo iskrice. Elvis jo na nezadovoljstvo njenih staršev želi videti vsakič znova. Stran od oči javnosti se med njima razvije več kot zgolj ljubezen. Elvis Priscilli zaupa vse svoje strahove in upe, pa čeprav se mora zaradi končanja vojaščine kmalu vrniti v ZDA. Priscilli obljubi, da ji bo ostal zvest in da jo bo kljub njeni mladoletnosti poskušal spraviti v svoj Graceland. Nagrada za najboljšo igralko na festivalu v Benetkah.

Preverite kje in kdaj si ga lahko ogledate.

8. Totem

Totem movie

Družinsko rojstnodnevno praznovanje postane subtilno stičišče življenja in smrti, ob soočanju z bolnostjo človeškega telesa pa tudi iskanje meje med otipljivim in duhovnim svetom. Sedemletna Sol, ki preživlja dneve pri starih starših, nestrpno pričakuje praznovanje očetovega rojstnega dneva. Priprave na zabavo, s katero želijo družinski člani presenetiti ljubečega Tono, ki je svoje življenje posvetil slikarstvu in bonsajem, so v polnem teku. A nad kaotičnim navdušenjem in veselim pričakovanjem bdi temna senca: za Tono bo to verjetno zadnje praznovanje, saj njegovo telo popušča pod bremenom bolezni. V eni izmed sob velike družinske hiše okleva in tiho zbira moči, da bi se, vsaj ta večer, veselil s svojimi najdražjimi. In tako kot se dan preveša v noč, Sol počasi dojema minljivost življenja. Nagrada žirije na Berlinale 2023.

Preverite kje in kdaj si ga lahko ogledate.

9. Vsi mi tujci / All of Us Strangers

All of us Strangers movie

Ko se vrnemo v preteklost, bomo tam morda naleteli na duhove, ki nam preprečujejo, da bi polno zaživeli v sedanjosti. Adam živi v večinoma praznem stanovanjskem bloku v Londonu. Neke noči na njegova vrata po naključju potrka Harry, ki povsem spremeni ritem njegovega življenja. Med moškima se razvije razmerje, a Adama okupirajo spomini na otroštvo in na njegov dom. Čeprav sta njegova starša umrla že pred tridesetimi leti, se odloči, da bo znova obiskal predmestje, kjer je odraščal. Ko prispe tja, odkrije, da njegova mati in oče še vedno živita ter sta videti natanko tako, kot takrat ko je bil star dvanajst let.  Kritiško eden najbolje ocenjenih filmov leta 2023.

Preverite kje in kdaj si ga lahko ogledate.

10. Zlo ne obstaja / Evil Does Not Exist

Evil Does Not Exist

Prebivalci na japonskem podeželju se bojijo, da bo kapital porušil ravnovesje v njihovem neokrnjenem okolju. A tudi preteče zlo sestavljajo zgolj običajni ljudje, ki imajo razloge za nerazumna dejanja. Takumi in njegova hčerka Hana živita v vasici Mizibuki blizu Tokia. Tako kot generacije pred njima tudi onadva živita skromno v skladu s cikli in redom narave. Nekega dne vaščane doseže novica, da želi neko podjetje v bližini zgraditi infrastrukturo za glamping. Ko v vas prispeta predstavnika podjetja iz Tokia, da bi načrte predstavila vaščanom, postane jasno, da bo imel projekt škodljive posledice za lokalne vodne vire, kar vznemiri prebivalce. Nepremišljeni načrti agencije ogrožajo tako ekološko ravnovesje kot tudi tradicionalni način življenja, ki ga poznajo in živijo tamkajšnji vaščani. Posebna nagrada žirije na festivalu v Benetkah.

Preverite kje in kdaj si ga lahko ogledate.

Častne omembe: Kos kos robida (zmagovalec festivala v Sarajevu), Spomin (izvrstni igralski predstavi oskarjevke Jessice Chastain in Petra Sarsgaarda), Čuden način življenja (kratki film legendarnega španskega režiserja Pedra Almodovarja) in mnogi drugi.

Vse filme in njihov spored ter lokacije predvajanja najdete tukaj.

Vrhunska filmska ponudba

Letošnja edicija festivala Liffe ponuja vrhunsko filmsko ponudbo. Težko bi si zaželeli kaj več. K nam prihajajo vsi največji filmi leta 2023, zato vas pozivamo, da si pravočasno zagotovite svojo vstopnico in obiščete najbližje prizorišče festivala ter s tem podprete naše in tuje filmske ustvarjalce in nagradite organizatorje, ki so se letos resnično izkazali. Za piko na i pa boste imeli možnost videti najboljše filme leta 2023.

Poiščite nas na družbenih omrežjih